Istina o inkviziciji

INKVIZICIJA

Godine 1215. papa Inocent III. uspostavio je crkveni sud, odnosno Svetu inkviziciju. Tako je započela poznata krvava povijest mučenja i progona, spletki i tajni, praznovjerja i lova na vještice. Otkrijte nevjerojatne, mračne i neočekivane činjenice u emisiji Inkvizicija na Viasat Historyju.

1
2
3
4
5
6
7
/7

Inkvizicija i dalje postoji, 800 godina nakon što je stvorena. Sada se zove Kongregacija za doktrinu vjere.

Najkrvožedniji inkvizitor u povijesti Thomas Torquemada bio je odgovoran za smrt približno 10 000 ljudi.

Broj žrtava inkvizicije još uvijek je nepoznat. Na temelju raznih izvora, procjenjuje se da je broj smrtnih slučajeva iznosio otprilike od 100 000 do 10 milijuna ljudi.

Najmanje osuđenih na lomaču bilo je u Finskoj – 15 %, dok ih je najviše bilo u Luksemburgu gdje je 90 % osuđenika zapaljeno.

Ženama koje su imale više od 50 kg nije se sudilo za vještičarstvo. Vjerovalo se da vještičja metla ne može podići više od 50 kg.

Drevni ispit krivnje ili nevinosti za vještice bio je ispit u vodi, metoda koja se upotrebljavala do 19. stoljeća. Optužene vještice vezale su se i bacale u vodu kako bi se vidjelo hoće li plutati ili potonuti. Vjerovalo se da su krive žene plutale, a nevine tonule.

Dovoljni razlozi za tužbu bili su: pretilost, krajnja mršavost, previsoka ili preniska visina, tjelesna ljepota i, naravno, ateizam.

Za što ste vi
krivi?
Saznajte odmah